top of page

Ara bé, vist que la música pot influenciar molt en l’estat d’ànim i pot comunicar molts missatges, idees i pensaments cap al públic, cal estudiar com es compagina amb el circ. Podríem dir que un número de circ sota els efectes de la música fa la funció d’una dansa i per tant, necessita una coreografia.

La Coreografia

Etimològicament, el terme coreografia és una composició grega formada per chorós (dansa de grups) i graphé (escriptura), és a dir escriptura de la dansa.

 

Dit d’una altra manera, una coreografia és el disseny de moviments i estructures enmig d’una dansa, per tal de crear figures i patrons que, a més de seguir un ritme, creen un efecte estètic.

​

Podem concloure doncs, que és un guió on els moviments del cos es complementen i es coordinen amb la melodia i el ritme de la peça musical.

​

En general, les coreografies es realitzen sobre una planigrafia, és a dir plasmant en un paper tots el moviments que s’exerciran, ja sigui amb dibuixos, paraules o fotografies.

​

Un cop escollida la cançó, el primer que s’ha de fer és seleccionar els passos o moviments més apropiats. 

Actualment, dos dels mètodes de planigrafia més utilitzats són Notació de Laban i de Benesh.

(fes clic)

(fes clic)

coreografia png.png
coreo 2 png.png

evolució DE LA COREOGRAFIA

Al llarg de la història, la coreografia s’ha entès com el resultat de la invenció de moviments i/o de la seva ordenació en el temps i l’espai, és a dir que ha d’estar relacionada amb la capacitat de triar i de compondre.

​

També s’entén com l’ordenament d’uns passos amb la relació que tenen amb la música, tenint en compte tant la construcció de frases coreogràfiques com els recorreguts en l’espai que fa el cos.

 

En la dansa moderna i neoclàssica, distingim únicament una relació entre el coreògraf i el ballarí, on el coreògraf (aquell que inventa i genera el moviment) dicta els passos que ha compost o pensat intencionadament i el ballarí els interpreta o executa.

Així i tot, en la dansa postmoderna aquesta relació entre els dos personatges es trenca, es comencen a fer creacions col·lectives. Termes com coreografia i composició se separen i així es deixa de fixar el moviment, d’encadenar els passos i es reformula el llenguatge de la dansa, sense crear un repertori. Apareix la improvisació, caracteritzada per tenir uns passos no repetibles.

​

Cal deixar clar que un ballarí no és un simple cos que es mou, sinó que és una persona que balla i amb això vull dir que tot depèn d’ell per determinar la qualitat de l’obra, és aquell que permet valorar les sensacions corporals i les reflexions que fa sobre la seva pròpia acció.

​

Un altre punt important és l’escriptura del moviment, relacionada amb la capacitat de repetició de la coreografia en altres contextos, amb altres cossos i en temps diferents. Aquí és on el terme coreografia s’acosta al concepte de repertori, de versió, de reconstrucció i de citació de l’obra original.

​

Llavors, l’objectiu ja no és transmetre un missatge a l’espectador, sinó interrogar-lo i intentar fer borrosa la línia que separa la realitat de la ficció. Apareix un altre element molt importat que és la comunicació entre el creador i el públic, que es transmet a través de la mirada, la qual passa a formar part de la peça.

​

Actualment, trobem molta varietat pel que fa la tècnica, l’estil, la intenció, etc. i sovint es barreja la dansa amb altres elements o personatges; esportistes, acròbates, artistes plàstics, actors, músics…

​

A més, la majoria de coreògrafs actuals no precisen amb detall la definició dels moviments, sinó que simplement desperten les idees dels ballarins amb indicacions i paraules, deixant que aquests facin la seva pròpia interpretació i que ningú més la pugui repetir.

 

Arribat a aquest punt, el concepte que teníem de coreografia es trenca i genera una actitud política que procura crear nous sistemes relacionats amb l’art.

tipus de coreografies:

D’una manera general, en el món de la dansa existeixen diferents tipus de coreografia:

coreo 3.png

​

  • Coreografia monòleg: aquesta és una coreografia interpretada únicament per una persona, independentment de si al darrere hi ha un coreògraf o altres individus que hi participin.

​

  • Coreografia grupal: coreografia interpretada per més d’un membre i que tots treballen de forma homogènia, és a dir sense que n’hi hagi un que sigui el protagonista, sinó que tots tenen un paper igual d’important en el ball.

​

  • Coreografia principal: coreografia interpretada per més d’una persona on n’hi ha una que predomina, que fa alguns moviments diferents a la resta i per tant n’és el protagonista.

​

  • Coreografia distributiva: coreografia interpretada col·lectivament però amb la diferència que hi ha una divisió entre el ballarí principal i la resta, on el principal fa una sèrie d’accions i moviments i després retorna al cos de ball.

​

  • Coreografia expressiva: coreografia on hi ha molt moviment i poca acció interjectiva, és a dir que el que busca és transmetre sensacions i manifestacions artístiques.

​

  • Coreografia folklòrica: coreografia utilitzada en pobles i zones concretes on destaquen balls populars del propi país.

​

  • Coreografia històrica: aquesta s’anomena així quan se situa en un context.

​

  • Coreografia simètrica: coreografia en la qual els moviments tenen un equilibri muscular.

​

  • Coreografia asimètrica: coreografia en la qual hi ha desequilibri muscular.

​

  • Coreografia d’espai parcial: coreografia que només ocupa una part de l’escenari.

​

bottom of page